■ Com ja sabreu, l’únic punt del programa del partit polític Escons en Blanc és aconseguir la reforma de la Llei Electoral perquè el vot en blanc sigui computable. És a dir, que els vots en blanc que s’emetin se li assignin els escons que corresponguin, quedant aquests buits. Com que això no és possible en l’actualitat, es crea aquest partit perquè els electors puguin votar-lo, comprometent els seus candidats a no prendre possessió de l’escó que els pogués correspondre, i no cobrar, per tant, cap contraprestació. El partit, com a tal, tampoc cobrarà cap de les subvencions que puguin correspondre pels vots aconseguits. Aconseguit l’objectiu, la reforma de la llei referent a això, el partit no tindrà raó de ser i es dissoldrà.
■ Fins aquí, una descripció asèptica de la situació. Però quines raons poden tenir els ciutadans per aconseguir aquesta reforma? Es tracta d’un capritx d’uns quants àcrates per fastiguejar al sistema? Per què s’ha de votar a aquest partit, i no a altres, per aconseguir aquesta reforma? i és realment necessària la modificació de la llei electoral en aquests termes? La reflexió sobre aquest tipus de qüestions m’ha ajudat a prendre la meva decisió de vot a les passades eleccions general (20-N-2011), i per si a algú li interessa, aquestes són les conclusions a les que he arribat:
- Legalitat – La regulació del dret al vot lliure és un Dret Fonamental, reconegut en l’art. 21 de la Declaració Universal dels Drets Humans, i en el títol primer, dels drets i deures fonamentals, article 23, de la Constitució Espanyola de 1978. És important recalcar que estem parlant d’un Dret Fonamental, a l’altura del Dret a la Vida, al de la Lliure Expressió de les idees, el de la Lliure Associació, etc. El que es reclama, per tant, no respon a una opció política o ideològica en concret, sinó que afecta per igual a tots els ciutadans subjectes d’aquest dret, votin a qui votin. Si la legislació actual impedeix l’exercici d’aquest Dret a un sol ciutadà, la seva reforma no és un caprici, sinó una necessitat Constitucional.
- Llibertat – Si, perquè la veritable llibertat consisteix en la capacitat d’un ciutadà per triar entre diferents alternatives! o no triar cap! Sense aquesta darrera possibilitat no som realment lliures. Ningú té dret a obligar-nos a triar entre diferents opcions amb les quals no estem d’acord, sense donar-nos la possibilitat de no triar a cap d’elles. La no elecció ha de ser una alternativa real més, amb la mateixa capacitat representativa que la resta.
- Igualtat – De l’anterior es desprèn que la norma que reguli el dret de vot, i sense entrar a discutir el diferent valor que poden tenir els sufragis en funció d’on s’emetin, de tractar de la mateixa manera a tots els votants. Però amb l’actual llei, al ciutadà que decideix votar en blanc se l’exclou automàticament de l’escrutini. La seva decisió no és presa en compte per endavant, ni té la possibilitat que així sigui encara que compleixi tots els requisits de nombre mínim de vots que s’exigeixen als altres votants. El votant del partit que obtingui el mínim nombre de vots estarà representat, mentre que el votant en blanc no ho estarà mai, encara que el nombre de vots en blanc superi totes les altres opcions juntes.
- Justícia – Perquè a més de negar la representació al vot en blanc, l’actual sistema electoral arrabassa a aquests votants la seva voluntat sobirana per a distribuir-la entre aquells partits a què, precisament, no volen atorgar la seva representació. Escomet un flagrant delicte de frau quan s’utilitza l’expressió democràtica dels votants en blanc en favor d’aquells als quals aquests ciutadans rebutgen.
- Legitimitat – El resultat d’un sistema amb aquestes mancances, és que els processos electorals donen lloc a governs amb importants mancances de legitimitat democràtica. Així es desprèn de l’última consulta electoral, on el partit més votat tindrà majoria absoluta representant el 30% del cens. La resta de partits amb representació parlamentària seran meres comparses, encara que tenen el suport d’un percentatge més gran de ciutadans. I el que és pitjor, un altre 30% dels ciutadans amb dret a vot ni tan sols existeixen, per no tenir no tenen ni silenci, ni absència.
- Solidaritat – Aconseguir una reforma de l’actual llei electoral és un exercici de solidaritat ciutadana, ja que no es reclama un privilegi per a un col·lectiu concret, sinó un dret per a tothom. La possibilitat de sentir-se defraudats pels representants escollits hi és per a tots els votants, independentment de la seva inclinació política. Si aquesta eventualitat s’arriba a produir, qualsevol ciutadà hauria de tenir el dret a no ser representat per ningú.
- Neutralitat – El vot en blanc no va en contra de ningú. És innocu, pacífic i no genera inestabilitat. És més, el que obliga és a un exercici de responsabilitat dels representants electes. Aquests són els que estan obligats a dialogar, a buscar acords i a mantenir governs estables. És la seva feina, per això se’ls vota i per això se’ls paga.
- Higiene – El sol fet que hi hagi la possibilitat que un determinat nombre d’escons es quedi buit, en representació dels votants en blanc, és un factor d’higiene democràtica. Al candidat electe ja no li val amb aconseguir que el seu partit l’inclogui en un bon lloc d’una llista electoral d’aquí a quatre anys. A més de vèncer en les eleccions, haurà de convèncer els seus electors durant tota la legislatura. Perquè el mànec de la paella el tindran els votants, no els partits. El vot en blanc computable pot acabar amb la impunitat política dels nostres representants, ja que poden ser votats o botats.
- Economia – Aquesta qüestió és més pràctica, però no menys important. Els vots en blanc són gratis. Cap partit rep subvenció pels vots emesos en blanc, i en cas d’obtenir escó, no s’ha de pagar sou ni dietes a cap diputat. No cal recordar que tots aquests diners surten dels nostres impostos, de manera que ens ho estalviem tots, tant els que voten en blanc com els que no.
- Responsabilitat – L’exercici del dret de vot és una responsabilitat democràtica de tots els ciutadans, també dels que voten en blanc. Promoure aquest dret suposa aprofundir en la democratització del conjunt de la societat. En canvi, amb l’actual llei electoral es promou el desencís, el fàstic i la falta de participació dels ciutadans que veuen que l’exercici de la seva responsabilitat democràtica no serveix per a res. El resultat és un percentatge d’abstenció incompatible amb el bon funcionament d’un sistema democràtic. Els perills de mantenir aquesta situació en el temps per a la convivència pacífica i civilitzada són evidents. I no obstant això, els partits amb representació parlamentària no tenen intenció de moure un dit en aquesta direcció. Amb la seva miopia democràtica, són incapaços de veure més enllà dels seus propis interessos electorals a curt termini, posant en perill el funcionament futur d’un sistema que pot arribar a col·lapsar, com ja ha passat altres vegades.
■ Totes aquestes raons són les que em van portar a votar a Escons en Blanc en les últimes eleccions. No se m’acut cap altra manera responsable, pacífica i democràtica d’aconseguir que el vot en blanc sigui computable. I per això demano el vot per aquesta formació no només als que voten en blanc, sinó als que voten nul i als que s’abstenen de votar. També l’hi demano als votants de les altres formacions polítiques, perquè encara que avui tinguin clares les seves preferències, demà es poden sentir defraudats pels seus representants … i quatre anys no són res.
Escrit per Jose M ª Rogriguez Herrero el 8 de desembre de 2011.