És una dinàmica recurrent que es repeteix en totes les eleccions i que d’alguna manera aconsegueix passar desapercebuda per a l’opinió pública: el suport rebut pels partits polítics és molt menor del qual ens ofereixen els mitjans de comunicació en aquests percentatges espectaculars i colorits de l’endemà de l’escrutini.
El govern d’uns pocs
Si aquest fet passa desapercebut és perquè els mitjans es fan ressò del percentatge de suport rebut sobre el total de vot vàlid emès (vot a partits), i no sobre el total del cens (persones amb dret a vot). D’aquesta manera i sistemàticament, totes aquelles persones que voten en blanc, que voten nul o que simplement no voten, queden excloses del sistema a tots els nivells.
Així la societat acaba sent governada per partits que gaudeixen de majories artificials i que no compten amb el suport de la sobirania popular tal com ordena la Constitució en el seu article primer; per si fos poc, els partits polítics es financen amb subvencions de diners públics proporcionals als escons que aconsegueixen.
La impunitat dels polítics
Convivim amb la sensació que ens prenen el pèl en aquest sistema on els polítics i els seus partits, una vegada que prenen possessió del càrrec, poden fer i de fet solen fer exactament el contrari d’allò que han promès i pel que van ser elegits, sent capaços d’arruïnar a un municipi, autonomia o tot un país, mentre s’embutxaquen unes sucoses quantitats de diners públics i col·loquen a familiars i amics en el seu particular estat del benestar.
Els ciutadans, davant d’aquesta situació, tan sols poden esperar de braços plegats que es repeteixin les eleccions, pot ser que amb altres cares protagonistes i noves i il·lusionants promeses, gairebé sempre amb la sensació d’urgència i oportunitat improrrogables, però en les mateixes condicions d’impunitat política i desprotecció del votant que les anteriors.
Escons buits com a resposta a un sistema electoral injust
Davant aquesta sensació d’impunitat i frau institucional, el partit Escons en Blanc es presenta a les eleccions amb un sol punt en el programa: deixar buits els escons que aconsegueixi renunciant a qualsevol tipus de sou o subvenció.
D’aquesta manera els ciutadans que habitualment es resignen a votar en blanc, votar nul o abstenir-se, poden votar a la candidatura del partit Escons en Blanc i traslladar la seva disconformitat a l’interior dels parlaments en forma d’escons buits.
Amb la posada en marxa d’aquesta iniciativa pretenem, com marca el nostre manifest:
- Fer visible, de manera inequívoca, el descontentament d’una part important de la ciutadania amb una classe política per la qual no se sent representada.
- Captar l’atenció dels mitjans de comunicació i de la societat en general amb una acció original i innovadora, alhora que democràtica, que contribueixi així a generar un debat públic centrat en els dèficits del nostre sistema de representació.
- Pressionar la classe política i als seus partits perquè s’esforcin molt més a desenvolupar la seva activitat amb ètica i respecte, promovent iniciatives de govern i legislatives que fomentin la participació dels ciutadans més enllà dels comicis que se celebren cada quatre anys.
Animem a tothom a votar pel partit que creguin que va a defensar els seus interessos, ara bé: si creus que en les actuals condicions d’higiene democràtica i amb l’oferta política actual ningú et va a poder representar amb garanties, t’oferim la possibilitat de deixar escons buits a cost zero per a les arques públiques i poder dir un NO ben alt i ben clar a aquests polítics i a aquesta forma d’entendre la política votant la candidatura del partit Escons en Blanc.
Et recordem que votar el partit Escons en Blanc no és votar en blanc. La manera de votar el partit Escons en Blanc és molt senzilla: es vota com a un partit normal, s’agafa la papereta del partit que es troba en el teu col·legi electoral al costat de les paperetes de la resta de partits, es fica en el sobre i s’introdueix a l’urna.
Tens més informació, moltes més respostes i les preguntes que vulguis fer a la nostra secció de preguntes freqüents.