El passat dia 25 de novembre vàrem registrar una queixa amb num. E-33795/2020 davant el Síndic de Greuges amb motiu de la greu situació que es deriva de la manca de Llei Electoral Catalana que el Parlament de Catalunya porta 40 anys sense legislar.
La manca d’aquesta llei provoca que s’apliqui la llei estatal de rang superior, la famosa LOREG. Des de la reforma d’aquesta realitzada al 2011, els partits extraparlamentaris estan obligats a presentar el 0’1% del cens en avals signats en el formulari oficial que la Junta Electoral Central hauria de publicar en el moment que es convoquen les eleccions i que mai ho fa sense un retard de tres o quatre dies, que aquest any, coincidint amb les dates nadalenques, ja veurem en quants dies es tradueix.
L’excusa per exigir aquest tràmit va ser estalviar en paperetes de partits que tenien poca repercussió en sufragis. Però la Junta electoral acaba d’anunciar que amb motiu de la situació de distanciament social exigit per a garantir la seguretat personal, permetrà que els votants puguin imprimir-se les paperetes a casa i fer-ne ús sense perjudici de ser anul·lades. Aquesta noticia desacredita del tot l’excusa d’exigir avals per poder concórrer a eleccions, però tot i les queixes i denúncies efectuades, sembla que els partits extraparlamentaris no correm risc de contagi, com altres sectors de la societat que han vist limitada la seva activitat.
Segons la legislació electoral, es clar.
En resposta a la nostra queixa el Síndic de Greuges conclou:
Aquest tipus de limitacions de mobilitat, sumades a les recomanacions sanitàries de
distanciament social, permet preveure que la recollida d’avals de manera presencial,
com s’ha fet tradicionalment, no podrà dur-se a terme de la manera que s’ha fet en
ocasions anteriors, la qual cosa pot afectar negativament la plena garantia del dret
dels electors a participar dels assumptes públics presentant candidatures.
Tampoc no sembla que es vegi plenament garantit aquest dret mitjançant la previsióque autoritza la presentació d’avals mitjançant signatura electrònica segons la
normativa esmentada, atès que actualment no és majoritària la població en edat de
votar que compta amb un certificat electrònic o una signatura electrònica en els
termes establerts per la normativa esmentada en la Instrucció 7/2011 de la JEC.
Us deixem la còpia de la denuncia i la resposta. Desitgem que el dret a participació política sigui respectat. Però no ens rendirem! Avaleu ESCONS EN BLANC per aconseguir un Vot en Blanc Representat al Parlament de Catalunya!