És curiós la quantitat de falsos mites que corren sobre el vot en blanc i com es multipliquen. La raó principal és perquè cada cop més gent tria aquesta opció com a eina de protesta sense saber si aquesta és una bona forma de queixar-se. Amb aquesta sèrie de falsos mites intentarem desvetllar uns quants dubtes.
Fals mite 1: El vot en blanc és un vot de protesta
Tot i que la gent utilitza aquest vot per a protestar o mostrar disconformitat amb la situació, en cap lloc de la llei electoral se li dóna cap significat. El vot en blanc és senzillament un sobre buit. Al Senat, el vot en blanc també es pot comptar si el sobre amb la papereta no té cap persona marcada. El significat de vot protesta ha estat afegit per la gent, però legalment no es considera com a tal.
Fals mite 2: El vot en blanc va a parar al partit guanyador
El vot en blanc no va a parar a ningú ni es reparteix entre cap partit. El vot en blanc és un vot vàlid, o sigui, que es comptabilitza com el de qualsevol vot a un altre partit per a fer el recompte d’escons (sense poder obtenir cap escó).
Fals mite 3: El vot en blanc perjudica als grans partits
Més aviat al contrari. El vot en blanc perjudica als partits petits ja que quants més vots vàlids hi ha, més gran és el nombre de vots necessari per a obtenir representació. O sigui que mentre que una persona vota en blanc per queixar-se dels partits que hi ha, el que està fent en veritat és ajudar a que aquests es perpetuïn al poder i no entrin noves formacions.
Conclusions:
Si vols queixar-te de com es fan les coses, no utilitzis el vot en blanc. Només hi ha hagut un cas on el vot en blanc hagi servit per a canviar les coses, i ha estat a Aduna, un poble de 429 votants de Guipúscoa. Tot i aquest fet aïllat i impossible de repetir a gran escala, votar en blanc és una mala opció si el que vols és queixar-te.