Com ja sabeu, el proper 27 de setembre hi han eleccions al Parlament de Catalunya. Aquestes eleccions tenen dues particularitats:
1. El seu caràcter plebiscitari. Podem creure-ho o no, això dependrà de les nostres idees sobre com veiem l’estat espanyol i en quin territori vivim. El que si que és real, és que a Catalunya ja portem uns quants anys on una part molt important de la població reclama la independència —no entrarem a assenyalar els perquès ni tampoc en si aquesta part és més o menys nombrosa; creiem que si posem una clara atenció, sense judici, als fets socials, polítics i econòmics de l’Estat Espanyol i de Catalunya, ens en podem fer una idea aproximada—. El que també és real és que partits polítics independentistes com les C.U.P. i Esquerra Republicana van a l’alça i darrerament s’hi ha afegit C.D.C.
2. La crisi financera econòmica:
Conseqüències econòmiques:
- Crisi immobiliària: ajust de preus i balanços;
- Desocupació;
- Producte Interior Brut;
- Índex de Preus de Consum;
- Deute públic;
- Índexs;
- Sistema bancari espanyol.
Conseqüències socials:
- Desnonaments i dació en pagament.
Conseqüències polítiques:
- Retall de la despesa social;
- Reforma constitucional;
- Canvi de govern i noves reformes.
La crisi fa sortir al carrer (15M) a una gran part de la població de l’Estat Espanyol i de Catalunya amb la intenció de promoure una democràcia més participativa, allunyada del bipartidisme PSOE-PP i del domini de bancs i corporacions, així com una «autèntica divisió de poders» i altres mesures amb la intenció de millorar el sistema democràtic. El 15M va aglutinar diversos col·lectius ciutadans. Dos anys després, al maig de 2013, membres de col·lectius del 15M van formar un partit polític i plataformes que pretenen unir tots els col·lectius del 15M per formar un front comú a les pròximes eleccions generals. Destaquen el partit polític «Partido X, Partido del Futuro» i plataformes com Confluencia, EnRed, «Frente Cívico Somos Mayoría“ i ”Alternativas desde abajo». A Catalunya també ha aparegut la plataforma «Procés Constituent». L’any 2014 es crea Podemos que es presenta a les eleccions al Parlament Europeu i treu 5 escons. A Catalunya, febrer 2015, és crea Barcelona en Comú que obté 11 regidors i agafa les regnes de l’Ajuntament després de les eleccions municipals del maig ’15. Aquest fenomen s’estén arreu del territori català.
Quin és el resultat a Catalunya i com afecta a Escons en Blanc?
Tenint en compte les dues particularitats abans esmentades i veient l’anàlisi comparatiu de la tendència del vot en blanc / vot a Escons en Blanc a Catalunya efectuat pel partit, no hi ha cap dubte que l’electorat està abandonant el vot en blanc en general i el vot a Escons en Blanc en particular.
Així doncs, el fet de que:
- les properes eleccions es facin el proper 27 de setembre obliga als partits que no tenen representació suficient a buscar avals, a través de signatures de la ciutadania durant 15 dies del mes d’agost (vacances estiuenques);
- ser unes eleccions amb un marcat to plebiscitari;
- la gran quantitat de partits polítics amb aires de regeneració;
- no hi ha cap dubte que l’electorat està abandonant el vot en blanc i el vot a Escons en Blanc;
- malgrat altres partits (Pirates) o agrupacions electorals (Recortes 0) ens han demanat anar amb ells a les properes eleccions, el caràcter marcadament universal del nostre objectiu polític (deixar l’escó buit) ens fa, ara per ara, no poder agrupar-nos amb cap altre agrupació electoral.
En fi,
Escons en Blanc Catalunya NO ÉS PRESENTARÀ a les properes eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre d’enguany.
No obstant això, a Escons en Blanc seguim fent feina. Creiem i sentim que el vot en blanc en forma de cadira buida és un dret que ha de tenir el/la ciutadà/na al marge de nous moviments polítics que il·lusionin a la ciutadania en general. És a dir NOMÉS QUE UNA PERSONA VULGUI EXERCIR EL SEU VOT I NO VEU QUE CAP OPCIÓ POLÍTICA LA PUGUI REPRESENTAR, NO HA DE QUEDAR EXCLOSA (vulnerant un principi democràtic i un dret legítim com és el dret a votar) PER UNA LLEI ELECTORAL QUE NO LI PERMET DIPOSITAR LA SEVA BUTLLETA AMB LA INTENCIÓ DE DEIXAR CLAR EL SEU DESCONTENTAMENT –ESCÓ BUIT-.
Així doncs, els esforços d’Escons en Blanc Catalunya canvien d’estratègia i sense menystenir el fet de presentar-se a altres eleccions, concentrarà els seus esforços a presentar el nostre objectiu a totes les formacions polítiques per a que aquestes ho recullin dins del seu ideari i aconseguir que la tan desitjada Llei Electoral Catalana ho reculli.
Partits que s’han manifestat a favor de que el vot en blanc es reculli en forma d’Escó Buit:
Pirates: Ens consta per converses que valoren molt positivament el nostre objectiu. Per poder-se presentar a les 4 circumscripcions catalanes, recolliran, a peu de carrer, els avals necessaris.
Les C.U.P.: A rel de les converses mantingudes a propòsit de la Ll.E.C., recullen la nostra proposta. No necessiten recollir avals per tenir suficient representació política en les diferents institucions.
Ciutadans: En altres comicis (2012) van portar la nostra proposta en el seu programa. Ara està per veure. No necessiten recollir avals per tenir suficient representació política en les diferents institucions.
P.D. Si cliqueu les paraules subratllades trobareu enllaços a articles on els citats partits s’han pronunciat a favor del vot en blanc en forma d’Escó Buit.