El nostre sistema electoral està configurat de tal manera que entre el 30-55% de la població amb dret a vot mai obtindran representació. Però el camí per possibilitar la representació parlamentària a aquest sector de l’electorat en forma d’escons buits fa ja temps que es recorre a tota Europa.
En concret, a Espanya, fa més de 10 anys que altres partits, o moviments com MCxVBC (Moviment Ciutadà pel Vot en Blanc computable), reivindiquen aquesta millora que es pot enllaçar perfectament amb altres grans reivindicacions de la democràcia com ha estat el sufragi universal, ja que, encara que si tota la població té dret a vot, no tots els vots tenen actualment el mateix valor.
Escons en blanc es va fundar el 2010 i en aquest procés es va optar per la concreció, és a dir, per reivindicar el canvi de llei electoral perquè contempli un tipus de vot que tingui representació en forma d’escó buit. Mentre aquesta reforma no sigui duta a terme, el partit Escons en Blanc la fa pràctica transformant els vots que rep en escons buits, podent-se convertir en l’eina més important per regenerar la democràcia i protegir-la dels vicis que s’han posat de manifest durant aquests decennis.
Perquè el que defensa i porta a terme Escons en Blanc és una aspiració universal que no entén de fronteres. La llei electoral ha de respectar el dret dels ciutadans a no triar entre les opcions que se’ls ofereix i al mateix temps no ser exclosos de la democràcia.
Amb la idea de recollir aquest dret neix Escons en Blanc, i s’ofereix a la ciutadania perquè pugui mostrar la seva disconformitat amb un vot útil i vàlid que compti en el repartiment d’escons dins dels parlaments.