Calculadora Eleccions 23J

En aquesta eina podem veure què hauria passat en les últimes eleccions si els vots de VOX s’haguessin transferit al PP, i els de SUMAR al PSOE. Aquesta anàlisi matemàtica permet fer un exercici purament teòric de com es reparteixen els escons. En la realitat els vots no es mourien d’aquesta forma tan lineal.

Canviaria en cada província i molts podrien anar a l’abstenció o a altres partits. De la mateixa forma l’eina també ens permet calcular quants escons quedarien buits si un percentatge del vot en blanc, nul i abstenció s’haguessin comptat com a vots per a “Escons en Blanc”.

0%
0%
0%

Resultats

Resultats per província

Parlem sobre el “vot útil” i com es reparteixen els escons.

En estas elecciones, y en todas en general, se ha hablado mucho del llamado “voto útil”. Esto es: votar por un partido al que quizás no queremos apoyar, con el fin de evitar que otro partido que no nos gusta tenga más poder. Sin embargo, esta estrategia nos llevaría básicamente a un bipartidismo perpetuo PP-PSOE. Además, esta idea es discutible por que no está claro que vayamos a conseguir ese objetivo. Esta herramienta nos permite analizarlo.

Per exemple, si un 64% (dos de cada tres) de les persones que han votat a VOX haguessin votat al PP per a enfortir a “la dreta”, en realitat el PP no hauria guanyat més escons, i el bloc PSOE+SUMAR hauria obtingut un escó addicional. Pots provar en l’eina i veure com es reparteixen els escons per províncies per a comprovar per què es produeix aquest efecte.

Respecte al transvasament de vots de SUMAR al PSOE, ocorre una cosa semblant: si un 8% dels vots de SUMAR haguessin anat al PSOE, la dreta guanyaria un escó i el PSOE perdria un. I si el 40% dels vots es transvasés, els resultats quedarien igual.

En relació a “Escons en Blanc”

Podem observar que “Escons en Blanc” no afecta a l’equilibri de forces. El primer escó perdut seria per al PP (el partit més votat), seguit per un altre del PP. Després el PSOE (el segon partit més votat) perdria el tercer escó. Després SUMAR i el PP perdrien el quart i cinquè escó respectivament. El sisè escó el perdria Junts . I això continuaria així.

Conclusió:

És un error votar pensant en el “vot útil”, perquè hi ha moltes variables que poden fer que aquesta acció aconsegueixi l’efecte contrari al que es busca. És millor ser fidel a les teves idees i votar el que realment vols votar, fent així que els partits hagin de guanyar-se el teu vot. I en cas de no voler votar a cap dels candidats, sempre serà millor votar a Escons en Blanc que votar en blanc, nul o abstenir-se.

Nota: Les dades utilitzades no consideren els vots de la ciutadania a l’estranger (CERA) i s’han afegit vots al PP a Madrid perquè el nombre d’escons coincideixi amb el recompte final que inclou els vots del CERA, la qual cosa els donava un escó addicional. Aquests canvis no afecten de manera significativa a l’anàlisi de les dades