Història

Una demanda internacional de la societat civil

El partit neix des de la ciutadania arran d’una demanda internacional d’integració de les veus crítiques dins dels sistemes democràtics. Aquesta iniciativa s’ha modelat en els diferents països entorn a les peculiaritats del seu sistema electoral.

Cal destacar, per la seva similitud a l’espanyola, la iniciativa anglesa NOTA (None of the Above) que demanda la inclusió en totes les votacions d’una opció “Cap dels anteriors” que sigui representada en el parlament, i que es suma a partits o iniciatives com Citoyens du Vote Blanc a França o les existents a Bèlgica, Portugal, Alemanya, Colòmbia, l’Uruguai o fins i tot els Estats Units, on el candidat demòcrata Lawrence Lessig va prometre, si guanyava, canviar la llei electoral per a posteriorment dimitir.

Vídeo explicatiu de la iniciativa del Regne Unit. NOTA. None Of The Above.

La iniciativa a l’estat Espanyol

El nostre sistema electoral està configurat de tal forma que entre el 30-55% de la població amb dret a vot mai obtindran representació.

A Espanya, fa més de 10 anys que altres partits o moviments, reivindiquen aquesta millora que es pot enllaçar perfectament amb altres grans reivindicacions de la democràcia com ha estat sufragi universal, ja que, encara que si tota la població té dret a vot, no tots els vots posseeixen actualment el mateix valor.

La llei electoral ha de respectar el dret de la ciutadania a no triar entre les opcions que se’ls ofereix i al mateix temps no ser exclosa de la democràcia.

Escons en Blanc es va fundar a Catalunya l’any 2010 i en aquest procés es va optar per la concreció, és a dir, per reivindicar el canvi de llei electoral perquè contempli un tipus de vot que tingui representació en forma d’escó buit.

Mentre aquesta reforma no sigui duta a terme, el partit Escons en Blanc la fa pràctica transformant els vots que rep en escons buits, contribuint a la igualtat del valor del vot i podent convertir-se en l’eina més important per a regenerar la democràcia i protegir-la dels vicis que s’han posat de manifest durant aquests decennis.

Perquè el que defensa i duu a terme Escons en Blanc és una aspiració universal que no entén de fronteres. La llei electoral ha de respectar el dret de la ciutadania a no triar entre les opcions que se’ls ofereix i al mateix temps no ser exclosa de la democràcia.

Amb la idea de recollir aquest dret neix Escons en Blanc, i s’ofereix a la ciutadania perquè pugui mostrar la seva disconformitat amb un vot útil i vàlid que compti en el repartiment d’escons dins dels parlaments.