Amb més del 50% d’Escons en Blanc…seria l’Anarquia?

Encara que parlar de política-ficció és molt complicat, creiem que no seria necessari arribar tan lluny perquè es produïssin canvis de gran importància.

Avui dia la classe política i els seus partits sobreviuen gràcies al suport de la ciutadania. En el cas que aquest suport deixés de ser tal i es manifestés de manera explícita com proposa Escons en Blanc amb la seva estratègia, llavors es posarien en marxa mecanismes d’ajust en el funcionament dels partits i s’obriria un debat polític en la societat.

Des d’Escons en Blanc entenem que la qualitat de la nostra democràcia està molt deteriorada. La ciutadania no te eines de control sobre els seus/seves representants; aquests no responen davant els electors sinó únicament davant el seu cap de files, una persona pot ser elegida en les urnes per a tot seguit incomplir totes les seves promeses impunement i la ciutadania només te com a opció esperar altres quatre anys fins a les següents eleccions o sortir al carrer amb una pancarta.

Mentre sigui aquesta la qualitat de la nostra democràcia i aquestes siguin les eines de control ciutadà amb les quals comptem, és molt probable que cada vegada siguin més i més persones les que s’acullin al refugi democràtic d’Escons en Blanc.

Entenem que en el cas d’arreplegar un resultat tan engruixat els resultats no es farien esperar. Un desafiament tan important només podria tenir com conseqüència l’acostament dels partits al seu electorat, el replantejament de tota l’arquitectura institucional i les regles del joc, i una democràcia oberta al servei de la ciutadania.